
The Army Leaders Ethics Advisory Determinations 
(The Army LEAD) 

 
 
 
The Army Leaders Ethics Advisory Determinations (The Army LEAD) is a compilation of 
recent ethics determinations of the Army's Office of General Counsel (Ethics & Fiscal) or 
the Office of The Judge Advocate General, Standards of Conduct Office.  Because ethics 
issues are of importance to Army leaders, we compiled these ethics determinations as a 
resource for you and the members of your staff.  Any questions about the items included in 
this edition of the Army LEAD, please contact the Office of General Counsel (Ethics & 
Fiscal) at 695-4296.  For general ethics advice, contact your local ethics counselor.  For 
general ethics information, visit our website at http://www.hqda.army.mil/ogc/eandf.htm. 

 
 
Misuse of funds and lack of authority to 
contract on behalf of the Army continue to be 
problems with Army-sponsored conferences. 

Prohibited Endorsements of Non-Federal 
Entities. 

This office is sometimes asked whether the 
Army or an Army employee has improperly 
endorsed a non-federal entity, event, product, 
service, or enterprise.  Joint Ethics Regulation 
(JER) provides that DoD or DoD employees in 
their official capacities, titles, positions, or 
organization names are prohibited from stating 
or implying an official endorsement or 
preferential treatment of any non-federal entity 
that is otherwise unspecified in the JER.  
Further, with respect to advertising campaigns 
and promotions, such non-federal entities must 
be granted approval by the Office of the 
Assistant Secretary of Defense (Public Affairs) 
prior to use of DoD material, to include 
uniforms and insignia.   In considering such 
approval, OASD(PA) must consider whether 
the interests of DoD is enhanced; whether the 
advertising promotion is in good taste; whether 
the implication of a DoD endorsement has 
been avoided; whether the material contains a 
disclaimer; and whether there is any possibility 
that claims made or implied in the material 
could be misleading.  (Code o  Ethics
Princ ples #8, 9, and 14) 
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Our office continues to receive requests for 
fiscal and ethics advice for agency-sponsored 
conferences.  In the majority of requests, 
organizations seek approval to purchase items 
for which the use of appropriated funds is 
impermissible.  Specifically, many organizations 
seek to include in their conference plans the 
purchase of light refreshments and meals for all 
attendees, regardless of whether those attendees 
are in a travel status.  The Comptroller General 
has issued many decisions on the use of funds 
to purchase refreshments and meals for 
attendees that are in a local status and has 
found the same to be in violation of fiscal law.  
Furthermore, there have been instances where 
individuals are signing agreements and contracts 
with hotels, conference facilities, and other 
companies to provide supplies and services for 
these conferences.  With limited exceptions, 
only duly appointed contracting officers have 
the authority to enter into agreements or 
contracts that bind the government.  
Government agents who fail to possess this 
contract authority risk personal liability for the 
entire cost of the contract should the Army fail 
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to recognize the contract as valid.  (Code of 
Ethics Princ ples #6 and 9). i

Use of Permissive TDY to Commence Post-
Government Employment is Improper. 

Conflicting guidance exists on the use of 
permissive TDY to commence post-
government employment.  While military 
members may commence post-government 
employment while they are on transition or 
terminal leave (with any authorizations or 
waivers that are required), it is improper to 
request and grant permissive TDY if the 
individual intends to use such TDY to 
commence post-government employment.  
Army Regulation 600-8-10, paragraph 5-35, 
provides that permissive TDY is an 
authorization versus an entitlement and is to 
facilitate transition into civilian life for house- 
and job-hunting.  Permissive TDY may be 
requested and granted to assist an individual 
who is retiring, involuntarily separating from 
military service, or separating under the VSI or 
SSB programs with seeking new employment.  
The regulation's language precludes requesting 
and authorizing permissive TDY if the military 
member intends to use the permissive TDY to 
begin working.  (Code o Ethics Principles #9 
and 14) 
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Gifts of Travel from Non-Federal Sources – 
31 USC § 1353. 

The General Services Administration (GSA) 
issued an amendment to its regulation, 41 
C.F.R. Part 300-2 and Chapter 304, regarding 
payment of travel expenses from a non-Federal 
source for meals, travel, and/or lodging.  The 
most significant change is to permit after-the-
fact agency acceptance of payment from a non-
Federal source for travel expenses to a meeting 
under certain conditions. 41 C.F.R. 304-3.13.  
Personnel using this authority must request 
authorization for acceptance from the non-
Federal source within 7 working days after the 
trip ends.  Penalties for violation of the rule are 

found at 41 C.F.R. 304-3.18 and include 
reimbursing the Treasury for the amount of the 
payment accepted.  Before any acceptance of 
travel benefits pursuant to 31 USC § 1353 may 
be approved, the travel approval authority must 
determine that the travel will result in a 
significant and direct benefit to the Army.  
Additionally, conflict of interest analysis must 
be conducted to determine that acceptance 
under the circumstances would fail to cause a 
reasonable person with knowledge of all the 
relevant facts to question the integrity of Army 
programs or operations.  Prior to granting 
approval, the approval authority must obtain 
concurrence from the command’s designated 
ethics counselor.  Section 1353 applies to gifts 
of travel offered by non-federal sources only.  
This excludes offers made by another 
government agency to pay the travel expenses 
of an Army employee or soldier.  Additionally, 
section 1353 involves gift offers from non-
federal sources for travel and related expenses 
for “meetings or similar functions.”  Such 
events are defined in 41 CFR Part 304-1(c) as a 
“conference, seminar, speaking engagement, 
symposium, training course, or similar event.”  
Excluded from this definition are social events, 
such as Army Balls and icebreakers.  While 
other authority may exist to allow acceptance of 
free attendance at social functions, such 
acceptance pursuant to section 1353 is 
improper.  (Code o  Ethics Princ ple #4) f i

Code of Ethics Principle #14:  Employees shall 
endeavor to avoid any actions creating the 
appearance that they are violating the law or the 
ethical standards.  Whether par icular
circums ances create an appearance that the law
or standards have been vio a ed shall be 
determined from the perspec ive o  a 
reasonable person w th knowledge of the 
relevant facts. 
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