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David C.  Childs




Office of Mgmt and Budget, BASD

SUBJECT:
CIRCULAR A-76 UPDATE I

This is the first test of an effort I mentioned at the March A-76 POCs meeting to keep everyone advised of what is going on in A-76.  Let me know what you think and/or if others should be added to the distribution list.

First, and consistent with the President's commitment to assist the District of Columbia whenever possible, OMB has received from the Office of the City Administrator, District of Columbia, a request to develop a partnership to provide the City with assistance in conducting A-76 cost comparisons.  In the interest of time, the City would like to implement a pilot competition program that will rely on the March 1996 A-76 Revised Supplemental Handbook.  The City needs hands on experience with the development of cost comparisons, including the development of Performance Work Statements (PWS), Management Plans and MEO-based in-house cost estimates.

As envisioned, the pilot program will permit a group of experienced Federal employees to train and work side-by-side with District employees to implement the A-76 process, including the management of the collection of information, the development of the PWS, the re-engineering activities necessary to the identification of the MEO and final costing.  The new A-76 streamlined cost comparison methodology is expected to be used in most cases.  Federal agencies are asked to commit one or more employees to a specific study on a voluntary and part-time basis until study completion.  Federal employees may commit to one, two, three or more days per week.

In addition to improving the District's ability to complete studies, Federal employees will gain from hands on experience with the A-76 Revised Supplemental Handbook.

Pilot program functions being considered for cost comparison include: 


(1) mail room operations, 


(2) motor vehicle fleet Operations and maintenance,


(3) grounds maintenance,


(4) ADP support,


(5) real property administration/operations and maintenance,


(6) security/guards,


(7) ambulance operations and


(8) swimming pool operations.

Agencies that are interested in participating in this pilot program or otherwise have employees interested in helping the District resolve its financial crisis should contact the District's Patricia Kuhn at(202) 727-5464 or me at (202) 395​6104.

Second, I have received a number of costing questions regarding the implementation of the Revised Supplement.  The attached reflects the answers given.

A-76 SUPPLEMENTAL HANDBOOK (Revised)

SUMMARY OF Qs & As

6 May 1996

1.  Pg.  21.  Para C.4, Material and Supply.

Does the DBOF pricing schedule meet the requirement for certification for including all costs of acquiring, managing, storing and transporting materials and supplies?

Answer:  YES

2.  Pg.  22.  Para D.2, Depreciation.

The paragraph requires that Federal Accounting Standards be used for establishing depreciation.  How does this relate to the use of Appendix 3?

Answer:  Appendix 3 provides expected useful life and "residual,, value calculations.  The Federal Accounting Standards give depreciation schedule information, rates of depreciation and other guidance.  Both are to be used.

3.  Pg.  22.  Para D.2.e, Asset Value

If an asset was transferred, the original acquisition value of the asset may not be known for purposes of calculating depreciation.  The Supplement permits agencies to use industry standards or engineering estimates to establish the market value of the asset at transfer.  Can agencies use engineering estimates to develop an estimate of the original price?

Answer:  If the original acquisition price is not known, agencies may develop estimates of the original price of the asset.  Care should be taken, however, to depreciate that cost to the estimated value at the time of transfer (the value at the time the agency currently-in-possession received the asset).  Agencies are not required to include depreciation from the time of original acquisition.

4.  Pg.  22.  Para D.3., Cost of Capital

The cost of capital is annualized and based upon the acquisition or estimated value of the asset at transfer.  What is done for assets in excess of 2 years or more old?

Answer:  The Supplement does not require the calculation of capital if an agency has held an asset for more than 2 years.  Assets that were transferred within that two year period that are themselves more than two years old will be included in the cost of capital at the transfer price.

5.  Pg.  22.  Para D.3., Cost of Capital

The Supplement does not address including the cost of capital for shared assets.  Is this required?

Answer:  Shared assets have value and expenses related to their use.  Depreciation is therefore allocated.  Capital costs are also shared (between organizations) and are also therefore allocated.

6.  Pg.  23.  D.7.b, Insurance

Is the factor .0005 or .005, as stated in the Revision?

Answer:  The factor was increased to .005.

7.  Pg.  23.  D.7.d, Insurance

Is the factor .0007 or .007, as stated in the Revision?

Answer:  The factor was increased to .007.

8.  Pg.  23 Para D.9, MEO Subcontracts

Paragraphs 9 and 10 both refer to subcontracts.  Should the subcontract costs be included in item 9 or 10?

Answer:  Subcontracts should be identified as such and included in Line 3 as a subcontract cost.  Other costs that are not clearly identified as a contract support cost should be entered in Line 3 under other costs.

9.  Pg.  25.  Para A.3., Tax Exempts

The revision provides for adjustments for Federal taxes only, not state or local taxes.  Is this correct,

Answer:  Yes, we are calculating the total competitive cost to the Federal taxpayer.

10.  Pg.  25.  Para B.4.  a, Procurement Preferences

Is the 10 percent used to calculate the selected preference eligible used in comparisons with the in-house bid?

Answer:  No, the Supplement is very clear on this point.

11.  Pg.  27.  Para F.3, Gain from Disposal

Should minor items be included?

Answer:  Minor items, used by the MEO and not provided to the "contractor" should be included.  In some cases this is a significant cost that is being transferred to the ISSA or private sector competition to replace these items.  Agencies have some discretion as to whether it is more appropriate to use original acquisition cost or current market value.  This decision to be made on a case by case basis and should reflect the kind of asset involved.

12.  Pg.  31.  Para A.1.c

Must all equipment be government furnished in order to use the Streamlined cost comparison methodology?

Answer:  The Supplement specifically provides that not all assets need be provided as government furnished.  If, however, there is a significant asset used by the in-house resource that could drive the capability to provide the function by contract or is a significant competitive cost item, and the item is not government furnished, the methodology shall not be used.  Comparable contract prices must be used.

13.  Pg.  31.  Para A.1.c

Must all supplies and materials be government furnished in order to use the Streamlined cost comparison methodology?

Answer:  NO.  Comparable contracts prices must, however, be used.

14.  Pg.  31.  Para B.3, Use of Current Organization in Streamlined comparisons.

How are in-house costs calculated.  May the composite rates for civilian and military wages be used?

Answer:  NO.  In a streamlined cost comparison the actual historic costs are used for direct labor, plus fringe, including military fringe as developed by the Service Comptroller.  To do other wise violates the principles of the Streamlined process and assumes a level of reclassification.  Agencies should be able to develop this information very quickly from existing personnel and labor records.

15.  Pg.  31.  B.4, Contract costs in a Streamlined Comparison

Shouldn't existing support contracts entered on Line 3 of the GCCF be entered on Line 4 of the Streamlined CCF?

Answer:  Yes.  Existing support cost - be they subcontract or other costs
entered on Line 3 and line 5 of the GCCF should be entered on Line 4 of the Streamlined CCF.

16.  Pg.  31.  Para B.7

Are Streamlined Cost comparisons limited to fixed price contracts?

Answer:  No.  The criteria for determining when a Streamlined cost comparison is used.  However, this criteria will, generally, limit the process to functions that are generally (and properly) fixed price contracts for recurring services.

