EXECUTIVE OFFICE OF THE FPRESIDENT
OFFICE OF MANAGEMENT AND BUDGET
WASHINGTON, yC, 20503

January 4, 2006

The Honorable Philip W. Grone
Deputy Under Secretary of Defense
(Installations and Environment)
3000 Defense Pentagon
Washington, DC 20301-3000

Dear Mr. Grone:

Thank you for your letter of August 25, 2005 discussing the competitive sourcing of
distribution operations, installation services, and warehousing by the Defense Logistics Agency
(DLA). You seck a deviation from limitations on performance periods set forth in paragraph 12.3.a(7)
in Attachment B of Office of Management and Budget (OMB) Circular A-76. Paragraph D.53.a(7)
generally envisions performance periods that do not exceed five years. This letter confirms
conversations with your staff explaining that a deviation is not required to use performance periods
that exceed five years.

Section 647(c) of the Transportation, Treasury, and Independent Agencies
Appropriations Act (Division F of the Consolidated Appropriations Act, FY 2004, P.L. 108-199) states
that regulations, directives, or policies, including Circular A-76, may not require the head of an
exccutive agency to automatically limit to five years or less the performance period in a letter of
obligation or other agreement with federal employees to provide commercial activities for the agency.
As a result of section 647(c), the limitation on performance periods in paragraph D.3.a(7) of
Attachment B does not apply. The efTect of section 647(c) is explained in OMB Memorandum M-04-
12. “Performance Periods in Public-Private Competitions.” A copy of this memorandum is enclosed.

Accordingly, a deviation from the Circular’s provisions is not required in order for DLA to
solicit offers that may result in letters of obligation or contracts with performance periods longer than
five years. However, as explained in Memorandum M-04-12, OMB expects DOD to incorporate
appropriate performance periods in the resulting letters of obligation or contracts, considering the
nature and risk associated with the services to be provided. If awards are made to contractors, the
performance period must comport with otherwise applicable laws.

Sincerely.
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Robert A. Burton
Associate Adminisirator

Enclosure




: ,{f EXECUTIVE OFFICE OF THE PRESIDENT
=T Ay OFFICE OF MANAGEMENT AND BUDGET
e WASHINGTON, D.C. 208503

DEPUTY DIRECTOR
FOR MAMAGEMENT

April 30, 2004
M-04-12

MEMORANDUM FOR HEADS OF EXECUTIVE DEPARTMENTS AND AGENCIES

FROM: Clay Johnson 111 - \
Deputy Director for Njanagement
SUBJECT: Performance Periods in Public-Private Competitions

The purpose of this memorandum Is 10 inform vou of a new law affecting performance
periods established in connection with public-private competitions and its effect on Office of
Management and Budget (OMB) Circular A-76. Section 647(c) of the Transportation, Treasury,
and Independent Agencics Appropriations Act (Division I of the Consolidated Appropriations
Act. FY 2004, P.1.. 108-199) states that regulations, directives, or policies, including Circular A-
76, may nol require the head of an executive agency 1o automatically limit to five years or less
the performance period in a letter of obligation or other agreement with federal employees to
provide commercial activities for the agency.

Circular A-T6. as revised, generally limits the length of performance periods to five
vears. See Paragraph D.3.a.(7) of Attachment B. This limitation shall no longer apply.
However, agencies must continue to incorporate performance periods in their contracts and
letters of obligation. In determining an appropriate performance period, agencies should
consider the nature and risk associated with the services Lo be provided.

Section 647(c) applies to all competitions that are publicly announced on or alter
January 23, 2004 as well as to any in-progress competitions for which a performance decision
has not been publicly announced as of January 23rd. OMB intends to publish a notice in the
Federal Register formally amending the Circular to reflect the new law.

Agencies should review affected competitions in light of this change. No agency action
is required on an in-progress competition, except where the agency decides to modify the
performance period. 17 an agency modifies the performance period on an in- progress
competition, the modification must be publicly announced.

Thank you for your attention to this matter. Questions regarding this memorandum may
he referred to Mathew Blum of OMB's Office of Federal Procurement Policy at (202) 395-4953,




